Sladolede vole svi, ali za dobar sladoled potrebna je i dobra oprema. Firma Emmesse iz Čitluka bavi se upravo tim dijelom – onima koji žele da prave sladoled prodaju opremu i repromaterijal kako bi ti sladoledi bili što bolji. Predstavili smo mašine i na nedavno održanom Sajmu gospodarstva u Mostaru.

Domaće i uvozne smjese
– Radi se o opremi za pravljenje sladoleda, što obrtničkog, tako i soft sladoleda, imamo i vitrine, mašine za pravljenje milkšejka i repromaterijal, sve ono što treba da bi se napravio kvalitetan sladoled. Smjese koje prodajemo dolaze iz Njemačke i Italije, a imamo i onih koje su naša proizvodnja.

– U BiH ima još nekoliko firmi koje se bave sličnim poslovima kao mi, ali uz neku normalnu filozofiju posla može se uspjeti. Naše tržište je trenutno isključivo Bosna i Hercegovina, jer svi naši dobavljači imaju svoje izvoznike u Hrvatskoj ili Srbiji, tako da smo limitirani.

Nedavno je Emmesse počeo i sa vlastitom proizvodnjom, što će moći i izvoziti u dogledno vrijeme, kada se steknu uvjeti za to, a radi se o čokoladnom surogatu za slastičarstvo.

– Ne možemo praviti aparate za pravljenje sladoleda, ali smjese možemo, to je manje zahtjevna tehnologija. Uz godine iskustva, to sve dođe prirodno. Do sada smo mašine za sladoled prodavali više pojedincima, nego nekim firmama. Radili smo i sa supermarketima, ali više je pojedinaca koji se odlučuju za ovaj biznis.

Povezivanje sa Italijom
Emmesse ima i mašine za sladolede na točenje, što pokazuje da ova vrsta sladoleda nije izumrla. Naprotiv.

– Već dvadesetak godina radimo sa ovim mašinama, a do prije pet godina malo ko nas je pitao za ove mašine. Bili su doslovno izumrli, ali onda su odjednom počeli upiti. Mi uopće nismo imali dobavljače za ovakve vrste sladoleda, nismo imali potrebu, ali sada je to toliko evaluiralo da smo se povezali s ljudima u Italiji i sada ih prodajemo više nego klasične. Sladoled na točenje se vraća.

Što se tiče daljeg širenja, ono će ići polako u skladu sa stanjem u društvu, “ukoliko situacija u društvu bude bolja, samim tim će i nama biti bolje”.

Zdenko Pehar